Lite djurrättsaktivism
Visste ni att när livsmedelsverkets veterinär gick in på Nyhlén och Hugossons slakteri (där Scan är delägare) så ljöd plötsligt ett högt skrik genom lokalen. Man hade lastat in för många grisar i rummet där man söver ned dem, och sedan missat att avliva en gris. Detta innebar att denna gris bara var lätt nedsövd, och därmed vaknade när den sedan låg i skållkaret. Denna gris blev alltså kokad levande. Veterinären påpekade behandlingen för slakteriägarna och gav dem en skarp tillsägelse. Trots detta dröjde det inte mer än en vecka innan nästa gris fick gå precis samma öde till mötes. En anmälan gjordes, men ändå fortsatte man lasta in för många grisar i sövningsrummet i minst tre veckor. Såvitt man vet så har sammanlagt 6 grisar på fyra olika slakterier råkat ut för det här.
Men vad spelar det för roll? Det är ju himla viktigt med falukorv och skinkmackor.
Visste ni att i Danmark (en av de främsta exportörerna av griskött till Sverige) lever ibland grisarna så trångt att de måste stå på varandra? Och att suggorna lever i så trånga bås att de inte kan vända sig om?
Visste ni att svenska folket äter i genomsnitt 15 kilo griskött per år, och att endast 1% av de så kallade KRAV-grisarna faktiskt får gå utomhus?
Men julskinka är ju ett måste!
Visste ni att i en kontrollrapport från länsstyrelsen i Södermanlands län står det skrivet att mellan 1 januari 2009 och 13 april skållades 171 kycklingar utan att först blivit avblodade (vilket innebär att de mycket väl kan ha återfått medvetandet under skållningen) på ett av Kronfågels (sveriges största kycklingproducent) kycklingslakterier?
Men so what, kyckling är ju gott!
Visste ni att på många kycklinguppfödningar rekommenderas man av arbetsmiljöverket att bära andningsskydd för att luften är så dammig och ammoniakhaltig?
Visste ni att på samma ställe så trängs kycklingar (utan andningsskydd) tillsammans med fler än 20 andra på en ynka kvadratmeter? Och att de får svåra hudskador av att gå omkring i all urin och smuts?
Visste ni att miljoner kycklingar lider av svåra ben-och ledproblem benen inte orkar bära upp den alldeles för stora kroppen eftersom man försöker få den att växa så snabbt som möjligt?
Visste ni att hundratusentals kycklingar dör under transporten till slakterierna varje år? Och att de som överlever hängs upp upp-och ned för att sedan få huvudet doppat i ett elektriskt vattenbad?
Visst ni att när ni mår bra över att ni köpt ägg från frigående höns, så har ni alltså köpt ägg från höns som gått lösa i en stor hangar tillsammans med tusentals andra hönor, och miljön är ofta så kaotisk att många blir stressade och ihjältrampade?
Visste ni att på vissa mjölkindustrier är korna framavlade för att kunna producera onaturligt mycket mjölk, vilket sedan orsakar bland annat juverinflammation och mastit, vilket gör att antibiotikabehandling sker förebyggande regelbundet? Detta hjälper till att skapa antibiotikaresistenta bakterier som även (och redan har) drabbar människor.
Ja, allt det här är erat fel. Mitt också. Det är gott med kött.
Men vad spelar det för roll? Det är ju himla viktigt med falukorv och skinkmackor.
Visste ni att i Danmark (en av de främsta exportörerna av griskött till Sverige) lever ibland grisarna så trångt att de måste stå på varandra? Och att suggorna lever i så trånga bås att de inte kan vända sig om?
Visste ni att svenska folket äter i genomsnitt 15 kilo griskött per år, och att endast 1% av de så kallade KRAV-grisarna faktiskt får gå utomhus?
Men julskinka är ju ett måste!
Visste ni att i en kontrollrapport från länsstyrelsen i Södermanlands län står det skrivet att mellan 1 januari 2009 och 13 april skållades 171 kycklingar utan att först blivit avblodade (vilket innebär att de mycket väl kan ha återfått medvetandet under skållningen) på ett av Kronfågels (sveriges största kycklingproducent) kycklingslakterier?
Men so what, kyckling är ju gott!
Visste ni att på många kycklinguppfödningar rekommenderas man av arbetsmiljöverket att bära andningsskydd för att luften är så dammig och ammoniakhaltig?
Visste ni att på samma ställe så trängs kycklingar (utan andningsskydd) tillsammans med fler än 20 andra på en ynka kvadratmeter? Och att de får svåra hudskador av att gå omkring i all urin och smuts?
Visste ni att miljoner kycklingar lider av svåra ben-och ledproblem benen inte orkar bära upp den alldeles för stora kroppen eftersom man försöker få den att växa så snabbt som möjligt?
Visste ni att hundratusentals kycklingar dör under transporten till slakterierna varje år? Och att de som överlever hängs upp upp-och ned för att sedan få huvudet doppat i ett elektriskt vattenbad?
Visst ni att när ni mår bra över att ni köpt ägg från frigående höns, så har ni alltså köpt ägg från höns som gått lösa i en stor hangar tillsammans med tusentals andra hönor, och miljön är ofta så kaotisk att många blir stressade och ihjältrampade?
Visste ni att på vissa mjölkindustrier är korna framavlade för att kunna producera onaturligt mycket mjölk, vilket sedan orsakar bland annat juverinflammation och mastit, vilket gör att antibiotikabehandling sker förebyggande regelbundet? Detta hjälper till att skapa antibiotikaresistenta bakterier som även (och redan har) drabbar människor.
Ja, allt det här är erat fel. Mitt också. Det är gott med kött.